Miami – World Cup 2015

  • Bjørnar i seilbåt

Også dette året var det gode og fine forhold for seiling i Miami i januar.

Jeg hadde allerede vært i Florida før jul og fått verdifull trening, så oppladningen til en worldcupregatta var bra. Fokuset under denne regattaen, som er et av hovedfokusene denne sesongen, var å få god regattatrening. Jeg skal trene i regattaene, og er mer interessert i enkeltdeler av seilasene enn resultatet i evalueringene. Derfor stilte jeg også til start i en førworldcupregatta og hadde nesten ingen rene treningsdager under denne turen.

I begge regattaene vant jeg totalt, og det er jeg veldig godt fornøyd med. Men like viktig som å vinne regattaene totalt er også hvordan det går i enkeltseilaser. Og her er jeg på mange måter enda mer fornøyd. Av 18 enkeltseilaser fikk jeg 4 seire, 5 andreplasser og 6 tredjeplasser, det betyr at jeg klarte topp 3 i 15 seilaser. Det er dette nivået jeg må holde, og som jeg jobber konkret med. Produsere oftere seilaser med lav poengscore. Klarer jeg å få inn denne ”uvanen” blir dette veldig bra.

Så hvordan får man til lav poengscore? Det er flere faktorer som spiller inn, men jeg vil nevne to. God båtfart og bra start. Starten jobbet jeg veldig med i fjor, og fikk veldig god erfaring med å komme inn for babord og slå, enn å ligge roligere for styrbord, rundt det siste minuttet før start. Dette har gjort at jeg oftere har bedre fart til manøvrere i det siste minuttet, og får et riktigere forhold til båten i le og lo. Nå klarer jeg veldig ofte å starte der jeg ønsker, men enda viktigere med en god luke i le og fart i skuddet. Når man da har en god start gjelder det å beholde den, og ha bra fart i båten. Her kommer mange poenger inn. Det å seile mange timer alene og også sammen med andre og gjøre små justeringer er en av dem. Et annet poeng er å ha seil som har potensiale. Her må jeg berømme Espen Aker for god jobb. Hans kunnskap og erfaring har helt klart gjort at mine seil nå er blant de beste i klassen.

Det å seile i Miami er som sagt veldig bra. Det er som oftest god vind, men ikke for mye. Dette året fikk vi kanskje litt mer enn vanlig. Mye grunnet et uvær i nord. Dermed var vinden også mer fra nord, og mer skiftende i retning og styrke. Temperaturen var likevel passe, både på land og i vannet. På gode dager kan jeg seile i shorts, og det er ikke ofte man kan gjøre i en 2.4mR. Dette gjør at treningsutbyttet, og spesielt antall timer seilt sett i forhold til kostnaden, blir veldig godt.

Skal man lykkes i internasjonal seiling må man trene mye, men også riktig. Det har jeg fått til i Florida denne vinteren. Jeg mener at jeg er på riktig vei, og gleder meg til sesongen i Europa. Båten er på vei over dammen igjen og neste punkt på kalenderen er Palma, Mallorca.

 Seilerhilsen fra Bjørnar

 Foto: Trine Merete Olsen